Dijital Pazarlama

(2024) İçerik Pazarlaması nedir?

Pinterest LinkedIn Tumblr

İçerik Pazarlaması

Not: Bu yazı Dijital Pazarlama ve İçerik Pazarlaması üzerine inşa edilmiştir. Birçok offline içerik pazarlaması yöntemi bu yazıda atlanılmıştır.

Birbirini tanımayan milyonlarca insan, bilinçli ve/veya bilinçsiz bir şekilde hiç dinlenmeden bir şeyler üretiyor bilgisi biraz afallatıcı olabilir.

Bu bilgi, internet kavramıyla birlikte düşünüldüğü zaman çok daha olağan gelecektir.  Dünyanın her noktasından milyarlarca insan, her saniye birbirlerini hiç görmeden veri üretmeye devam ediyor.

Bu durum internetin hiç dinlenmeden büyümesine neden oluyor. Her büyüme ve her gelişim içerik girdisiyle gerçekleşiyor.

İçerik pazarlamasının tanımını yapmadan önce kafa karışıklığının önüne geçebilmek için sırasıyla ‘pazarlamanın‘ ve ‘içeriğin‘ tanımını kısaca yapmakta fayda var.

Pazarlama nedir?

pazarlama nedir
Pazarlama nedir?

Pazarlama; müşteriler, ortaklar ve genel olarak toplum için değeri olan tekliflerin; yaratılması, iletilmesi, sunulması ve değiş tokuşu için faaliyet dizisi ve süreçleridir. Kaynak

Daha yalın ifadeyle hedef kitleniz için ‘değer‘ yaratıp (ürün, hizmet vb.), bu değerlerin hedeflenen kitleye ulaştırılması işlemidir. Ayrıca pazarlama her zaman müşterilerinizle doğru yerde ve doğru zamanda bağlantı kurmakla ilgilidir.

İçerik nedir?

İçerik nedir?
İçerik nedir?

İçerik, “konuşma, yazı veya çeşitli sanatlardan herhangi birini içeren; bir araçla ifade edilecek bir şey” dir.

İçerik; internet, sinema, televizyon, radyo, akıllı telefonlar, sesli CD’ler, kitaplar, e-kitaplar, dergiler ve konuşmalar, konferanslar ve sahne performansları gibi canlı etkinlikler dahil olmak üzere birçok farklı ortam aracılığıyla sunulabilir.

İnternetin sürekli içerikle büyüdüğünü ve pazarlama faaliyetinin doğru yerde ve doğru zamanda bağlantı kurmakla ilgili olduğundan bahsettik.

Veee İçerik Pazarlaması tam da bu ortamda yeşeriyor.

İçerik Pazarlaması nedir?

İçerik Pazarlaması nedir
İçerik Pazarlaması nedir?

İçerik Pazarlaması, hedef kitlenize ulaşmak için içerik planlama, oluşturma, paylaşma ve/veya yayınlama sürecidir. İçerik Pazarlaması, Content Marketing veya Content Pazarlaması olarakta dijital pazarlama dünyasında bilinir.

Daha yalın haliyle; ürün ve/veya hizmetlerin, internet ortamında üretilmesi planlanan ve/veya üretilen, birçok içerikle beraber hedef kitleye ulaştırılması sürecidir.

Kimi zaman bir blog yazısı kimi zaman bir sosyal medya paylaşımı kimi zaman ilgi çekici bir viral tweet olarak karşımıza çıkabilir. Hatta bunların toplamıyla bile alakalı olabilir.

Bu süreç; ‘marka bilinirliği, satış, erişim, etkileşimler ve sadakat‘ gibi faktörleri içerisinde barındırır.

Bir örnek vermek gerekirse; Beyaz eşya üzerine e-ticaret sitenizin var olduğunu düşünelim. Web sitenizde oluşturacağınız blog bölümünde sattığınız ürünlerin kullanımını, özelliklerini hatta müşterilerden gelen soruları cevapladığınız yazılar şeklinde içerik üretebilirsiniz.

Bu sayede ürünü merak eden kullanıcılar sizi keşfedecek, içeriğinizden memnun kaldıkları zaman potansiyel müşteriliriniz haline gelecektir.

Burada en çok yanılgıya iten unsur, içerik pazarlamasını sadece içerik üretmek olarak düşünmektir. Bu noktada içerik pazarlaması için kritik bir kavramdan bahsetmek gerekiyor. Bu kavram ‘değer’ kavramıdır.

deger
deger

İçerikler sadece çok üreten kazanır şekliyle üretilirse bir noktadan sonra harcanan emek karşısında getirisi çok düşük olacaktır. Önemli olan üretilen her içeriğin, hedef kitle özelinde bir ‘değer‘ yaratıyor olmasıdır.

Peki bir içeriğin değer yaratıp yaratmadığını nasıl anlarız. Burada çok basit bir tanım yapacağım, eğer içeriğiniz hedef kitlenizi pozitif yönde harekete geçiriyorsa değer yaratmıştır. Yine de bununla sınırlı tutmak haksızlık olacaktır.

Bir dikkate alınacak hususta içerik pazarlaması etkisini, yavaş ve uzun vadede gösterir. Yani içerik üretirken anında bir getiri bekliyorsanız bırazcık hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Ayrıca dikkate alınması gereken çok kritik bir şey daha var: İçerik Pazarlaması Stratejisi.

İçerik Pazarlaması Stratejisi başka bir detaylı yazının konusu olduğu için sadece basit bir liste olarak vermek gerekirse;

  • Hedef Kitle Analizi
  • Hedef Belirleme
  • İçerip Pazarlaması Karmasının Oluşturulması
    – İçerik Planlama
    – İçerik Oluşturma
    – İçerik Paylaşımı
  • Ölçüm
  • İyileşirme

İçerik Pazarlaması hakkında fikir oluştuysa, artık içerik pazarlamasının en yaygın türlerini tanımlamanın zamanı gelmiştir.

İçerik Pazarlama Türleri

Stratejinize dahil etmeyi seçebileceğiniz birçok içerik pazarlaması türü vardır – En yaygın olanlardan bazılarını gruplandırmak gerekirse: Yazı, Video, Grafik, Sosyal, Ses temelli içeriklerdir.

Yazı

Yazı temelli içeriklerin adından anlaşılacağı gibi en temel birleşeni ‘yazı‘dır. Diğer şeylerden besleniyor olsa bile ana içerik yazı üzerine inşa edilir. En çok kullanılan yazı temelli içerik pazarlaması üretim şekli; Blog, E-Kitap, E-Posta‘dır.

Bloglar
blog
Blog

Blog, Weblog kısaltmasıdır. Blog, bir web sitesinde bulunan çevrimiçi bir günlük denilebilir.

Bloglar genellikle bir kişinin belirli bir komu hakkında fikrini paylaştığı web sitesi olabildiği gibi çok çeşitli konular hakkında yazıların bulunduğu bir yapıda da olabilir.

Klasik bir web sitesinden ayıran en temel unsur blogların statik yapıda değil dinamik yapıda olmasıdır.

Yani bir kere oluşturulup sadece künye gibi kurulan web sitelerinden farklıdır.  Düzenli veya düzensiz aralıklarla içerik girilmesi gerekmektedir

Bloglar eskisi gibi gündeme gelmese bile bugün bile popülerliğini koruyor. Birçok marka arama motorlarında görünür olabilmek için blog bölümüne sahiptir.

Bu bloglara girilin her yazı, resim, fotoğraf vb. içeriklerle arama motorlarında görünürlük artırılmaya çalışılır. Eskisi kadar popüler olmasa bile spesifik konular üzerine kurulu birçok blog bulunmaktadır.

Hatta bu bloglar, spesifik konular (parfüm, seo, futbol vs.) hakkında otoriter bir güce sahip bile olabilir.

Bu bloglar üzerinden yapılacak dijital pazarlama çalışmaları marka stratejisine göre marka bilinirliği ve/veya satış konularında başarıya ulaşmanızı sağlayabilir veya kendi markanıza ait açacağınız bir blog üzerinden hedef kitlenize bilgi verebilirsiniz.

gittigidiyor-blog
Gittigidiyor Blog

Basit bir örnekle açıklamak gerekirse; Ayakkabı satışı üzerine bir e-ticaret web siteniz olduğunu varsayalım. E-ticaret platformunuza ek açacağınız /blog bölümü ile bünyenizde bulunan ayakkabıları tanıtabilir ve/veya genel bilgiler verebilirsiniz.

Böylelikle marka bilinirliği artırdığınız gibi satışlarınızıda artırabilirsiniz.

E-Kitap

E-Kitaplar ülkemiz sınırları içerisinde yeni yeni popülerleşen içerik yönetimidir. Genellikle hizmet sektöründe bulunan işletmelerin kullandığı yöntemdir. Spesifik bir konu hakkında rehber olabildiği gibi zekice tasarlanmış bir katalog bile olabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. ‘E-Kitap’ denilince akla gelen e-kitap okuyucu üzerinde okunabilen klasik kitapların dijital halleri olarak düşünülmemelidir.

Daha çok özel olarak üretilmiş ‘PDF’ formatında içerikler olarak düşünülmelidir.

ekitap-icerik
E-Kitap, PDF, İçerik

Basit bir örnek verilmesi gerekirse; ”SEO” üzerine hizmet veren şirketler ”Temel SEO” gibi bilgilendirici e-kitaplar şeklinde rehberler yayınlayabiliyor.

Böylelikle işletmeler, marka bilinirliği oluşturulurken aynı zaman detayalı bilgi almak isteyen müşterilerine ulaşabiliyor.

E-Posta

E-Postalar eskisi gibi popüler olmadığı düşünülse bile yine çok fazla kullanılan bir içerik yöntemidir.

E-Posta
E-Posta, İçerik

Genellikle e-postalar, hedef kitlenin çok fazla dikkatini çekmese bile yine de spesifik bir kitle tarafından çok fazla kullanılır.

İyi bir e-posta içeriği üretmenin en önemli noktası konusudur. Konu satırını dikkat çekici ve içeriğe uygun hale getirilirse e-posta açılış oranlarınız artacaktır.

Sosyal

sosyal-medya
Sosyal Medya

İçerik dendiği zaman akla gelen iki mecradan birisi sosyal medyadır. Günümüzde sosyal medya artık bir ihtiyaç haline geldi. Duygularımızı ifade etmenin ötesine geçen bu platformlar bütünü, markalar için inanılmaz fırsatlar yatıyor.

We Are Social Digital verilerine baktığınız zaman sosyal medya kullanımının ne boyutlarda olduğunu görebilirsiniz. İnsanların birçoğu günlerinin büyük bir bölümünü bu platformlarda geçiriyor.

Sosyal Medya da (Facebook, Instagram vs.) üretilen her türlü şeye yine genel adıyla içerik deniliyor.

Zekice kurguladığınız bir hikaye gönderisi veya markanızı tanınması için yaptığınız fotoğraf paylaşımları, hepsi sosyal medya içerisinde paylaştığınız içerik bütünüdür.

Sosyal medya içerisinde varolmak için bu paylaşımların belirli bir kalitenin üstünde olup sürekli hale getirilmesi gerekiyor.

Facebook
facebook
Facebook

Facebook, dünyada en fazla aktif kullanıcısı ve üyesi bulunan sosyal medyadır. Facebook üzerinden birçok türde içerik paylaşılabilir. Bu durum içerik pazarlaması için muhteşem fırsatlar oluşturmaktadır.

Hem kalabalık bir kitleye hitap etmesi hem birçok içerik türünün üretilip paylaşılabiliyor olması Facebook’u rakipsiz kılmaktadır.

Instagram
Instagram
Instagram

Facebook, satın aldıktan sonra her geçen gün büyümeye devam eden Instagram, fotoğraf ve resim paylaşma üzerine inşa edilmiş sosyal medya uygulamasıdır.

Markalar kitlelerine ulaşmak için Instagram üzerinde çok fazla zaman geçirebilmektedir. Bunun en temel nedeni Instagramın tek bir fotoğrafla milyonlarca insanın dikkatini çekip bunlarla etkileşeme geçme gücüdür.

Bu yüzden Instagram’a özel İçerik Pazarlaması yapan ajansalar bile bulunmaktadır.

Video

video
Video

Günümüzde video içerik üretmek birçok markanın kullandığı yöntemlerden biri haline gelmiştir. Bunun en temel sebebi Z kuşağının artık okumak yerine izlemeyi yani daha hızlı olanı tercih etmesinin sonucudur.

Not: Bu makalede, en fazla kullanılan hatta dilimize kendine has sözcükler ekleyen ‘Youtube’ üzerinden örnek verilecektir.

Youtube
Youtube
Youtube

Günümüzde sosyal medyadan sonra video platformları, içerik üretiminin bir diğer popüler mecrası denilebilir.

En yeni markalardan en büyük markalara kadar, video platformlarında içerik üreterek ve/veya içerik üreticilerinin gücünden yararlanarak dijital pazarlama faaliyetlerini sürdürüyor.

Bunun en temel nedeni video izleyen kitlenin günümüzde ve gelecek 20 yılda en etkili kitle olması beklenen Z kuşağıdır.

Reklam

Reklamlar, birçok tür içerikten (yazı, resim, fotoğraf ve video) oluşabilen ayrı bir içerik türüdür. Aslında reklamlar özel bir içerik türüdür. Diğer içerikler genellikle doğrudan satış amacı gütmezken reklamlar doğrudan satış amacı güder.

Ayrıca çoğu içerik, ücretsiz (teorik olarak!) üretilebilirken reklamlar genellikle maliyet unsuru içerir ve amacının çoğunluğu satış olduğu için üzerine çok daha farklı dinamiklerle düşünülmesi gereken bir içerik türü olarak kabul edilir.

Google Ads
Google ads
Google Ads

Reklamlardan bahsedilip Google Ads’ten bahsetmemek haksızlık olacaktır. Dünyanın en büyük arama motoru Google yine dünyanın en büyük online reklam ağına sahiptir.

Google Ads üzerinden; yazı, fotoğraf, hareketli banner, video reklamları, başka web sitelerin gözüken bannerlar vb. birçok reklam verilebilir.

Google Ads Banner
Google Ads Banner Örneği

Google + Youtube + Ortaklar’ı ile birçok dijital pazarlama uzmanı için Google Ads kullanımı neredeyse zorunluluk haline gelmiştir.

Ses

ses
Ses

Ses temelli içerik pazarlaması denilince aslında çok fazla çeşitli şey akıllara gelmiyor. Genellikle bu tip içerik üretim ve pazarlaması podcast’ler üzerinden dönüyor.

Podcast

Podcast, internet üzerinden indirilmek üzere dijital formatta kullanıma sunulan bir ses dosyasıdır. Basit ifadeyle daha önce kaydedilmiş offline bir radyo programı denilebilir. Bunlar genellikle basit ses dosyaları halinde bulunur ve internet üzerinden takip edilir ve indirilir.

podcast
Podcast

Belirli bir konsept üzerine yayınlanan podcast olduğu kadar konsept olmadan da sanki radyo programı gibi karma konular etrafında yayınlanan podcastlerde mevcuttur.

Ülkemizde bu tip içerik pazarlama yeni yeni yaygınlaşmaya başlamış olsa bile Amerika ve İngiltere gibi bu tip içeriklerin merkezi olan yerlerde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.

Dijital Pazarlama İlişkisi

Dijital Pazarlama, bir ürün veya hizmeti tüketicilere ulaştırmak için, dijital ortamda yapılan ve dijitale has özellikleri içinde barındıran pazarlama faaliyetleri bütünüdür.

Bilgi: Dijital İçerik nedir? Kısaca, dijital dünyada ve dijital olarak üretilen içeriklerin genel adıdır.

Dijital pazarlama tüketicilere e-posta, içerik pazarlaması, arama ağları, sosyal medya ve daha fazlası aracılığıyla ulaşır.

Daha Fazla Bilgi içi Önerilen Makale: Dijital Pazarlama nedir?

Dijital Pazarlama, hedef kitleye içerikler vasıtasıyla ulaşır.  Bunlar bir web sitesi, online platformda yayınlanan bir yazı, bir fotoğraf, bir resim, bir video, bir reklam hatta bir ses dosyası olabileceği gibi bunların birkaçını içeren veya tamamını kullanan bir içerik karması kullanır.

Dijital Pazarlama, bu içeriklere salt bir yazı, fotoğraf, video vb. olarak bakmaz. Bu içerikleri hedef kitlesin üzerinde ‘marka bilinirliği, satış, erişim, etkileşimler ve sadakati artırmak’ kullanılır.

Yani Dijital Pazarlama Uzmanları, bu içerikleri sadece üretmek için üretmez. Hedef kitlesi için değer yaratır.

İçerik Pazarlaması, genel hatlarıyla böyledir. Bu makalede, içerik pazarlamasının temel bir tanımını ve en çok kullanılan türleri tanımlanmıştır.

Umarım bu makale İçerik Pazarlaması nedir? sorusuna cevap verebilmişimdir.

Yazarın Not: Bu makale yayınlandığı platformun (internet) doğasına uygun olarak gerekli görüldüğü zamanlarda güncellenecektir.

Sizde fikirlerinizi yorum bırakarak blogumun ve yazının gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

🙂

 

Avatar for Umut R. Kirman

Merhaba Ben Umut, Bildiklerimi paylaşmak ve kendi kişisel markamı geliştirmek için umutkirman.com kurmaya karar verdim.

Yorumlar