İçerik
Trello nedir?
Bir tarafta yetiştirmeniz gereken projeler, bir tarafta kişisel hayatınızdaki işler ve bunları unutmamak için aldığınız; notlar, kontrol listeleri ve post-itler. İster projeniz ister bir sonraki aile tatili için olsun, sizin ve ekibinizin organize olmasına yardımcı olmak için Trello muhteşem bir uygulamadır.
Ek Bilgi: 2011’de Fog Creek Software (şimdi Glitch), tarafından geliştirildi. 2014’te New York’ta Fog Creek Software’dan bağımsız, kendi ismiyle bir şirkete dönüştürüldü. Ocak 2017’de Atlassian adlı şirkete satıldı.
Bu işlevselliğinin yanında, Trello ile projenizin ne kadar ilerlediğini ve projenizde çalışanların neler yaptığını basitçe takip etme şansına sahipsiniz. Uygulamanın temelinde Kanban metodu yatmaktadır. Peki Kanban metodu nedir?
Kanban Metodu
En basit haliyle; Kanban (Japonca tabela veya ilan tahtası), belirli bir süreçte işi yönetmek için kurulan görsel bir yönetim sistemidir.
Kanban, hem süreci (iş akışını) hem de bu süreçten geçen fiili işi görselleştirir. Böylece iş daha basit hale gelir.
Kanban, herkesin bildiği ve kullandığı basit bir yöntemdir. İşlerin yapılışını üç büyük aşamaya böler;
- Planlanan
- Yapılmakta Olan
- Yapılan
Bu süreçte, olanlarla ilgili işin başlangıcına sürekli geri bildirim gönderilir.
Basit bir örnekle açıklamak oluşan soru işaretlerinin önüne geçecektir. Diyelim ki bir dijital pazarlama ajansısınız ve web sitenizde ‘Dijital Pazarlama Stratejisi‘ hakkında bir yazı yazmayı düşünüyorsunuz.
Bir yazının ortaya çıkması için temel işleri listeliyorsunuz:
- Yazının yazılması,
- Görseliğinin artırılması,
- Blog girdisi olarak yayınlanması.
Bu temel işler, ilk olarak ‘planlananlar‘ basamağında yer alacaktır.
Biraz zaman geçtikten sonra yazının yazılmasının ve görselliğinin artırılmasının ‘yapılmakta olanlar‘ basamağında olduğunu fakat yayınlama işinin hala ‘planlama‘ basamağında olduğunu fark edeceksiniz.
Bu süreçte karşılaşılan sorunlar veya deneyimlerse, ‘backlog‘ olarak işin en başına bildirilerek sürecin sürekli iyileştirilmesini sağlayacaktır. Böylelikle yazınız sürekli iyileşerek ortaya çok daha güzel bir iş çıkacaktır.
Kamban, en basit haliyle budur.
Trello Tanım
Trello, kanban tekniği kullanan, basit ama işlevse bir proje yönetim uygulamasıdır.
Trello, arayüzünde bulunan; panolar, listeler ve kartlarla işlerinizi yönetmenizi sağlar. Bu bileşenler üzerinde; not tutabilir, yapılacaklar listesi hazırlayabilir, bitiş tarihi atayabilir hatta ekip arkadaşlarınızdan hangisinin bunlar üzerinde değişiklik yaptığını görebilirsiniz. Tüm bunları; panolar, listeler ve kartlar diye üç bileşen aracılığı ile gerçekleştirebiliyoruz.
Ek Bilgi: Trello ne demek?
Trello, İngilizce Trellis kelimesinden türetilmiş uydurma bir kelimedir. Trellis’in Türkçe anlamı; kafes, çardak anlamına gelmektedir.
Daha iyi anlamak için pano, listeler ve kartları daha detaylı anlatmak gerekiyor. Buna geçmeden öncen uygulamanın, nereden indireleceğini ve nasıl kuralacağını anlatmanın daha iyi olacağını düşünüyorum.
Trello Nasıl İndirilir?
Bu bağlantıdan uygulamayı indirebilirsiniz. Yukarıda görüldüğü gibi birçok platform üzerinde çalışabilir. Web üzerinden yani internet tarayıcısı üzerinden kullanabilirsiniz, mobil (IOS, Android) uygulamasını veya masaüstü uygulamasını indirebilirsiniz.
Bu yazıda masaüstü uygulaması üzerinden devam edilecektir.
Üyelik
Uygulamayı kurunca yukarıdaki ekranla karşılaşacaksınız. Continue tıklayarak devam edin.
Bir sonraki ekran da uygulama hakkında kısa bilgilerin olduğu ekran karşınıza gelecek. Bu kısımda Sign Up tıklayarak devam edin, gelecek izinleri kabul etmelisiniz. Bu izinler (genellikle!), uygulamanın size bildirim göndermesi için gereklidir.
Sign Up tıkladıktan karşınıza üyelik ekranı gelecektir. Bu kısımda birçok şekilde üye olabilirsiniz. Dilerseniz e-posta adresinizi girerek, e-posta yoluyla üyeliğinize devam edebilirsiniz veya alta bulunan seçeneklerle (Google Hesabınızla, Microsoft Hesabınızla veya Apple Hesabınızla) üye olabilirsiniz.
Trello Nasıl Kullanılır?
Trello’nun arayüzünü anlamak, bir anlamda onu kullanmak ile eşdeğerdedir. Bu yüzden, basit bir şekilde arayüzü anlatmak ve daha sonrasında onu kullanacak kişilerin, Trello’yu kendisi deneyimleyerek öğrenmesi çok daha iyi olacaktır.
Arayüz
Sol tarafta ‘Panolar, Şanlonlar ve Anasayfa‘ bulunmakta. Panolar kısmında panolarımız bulunuyor. Bu sayfa, şu an bulunduğunuz sayfaya yani panoların bulunduğu sayfaya yönlendiriyor. Bu kısım yazının devamında daha detaylı anlatılacaktır.
Şablonlar kısmında, çeşitli işler için oluşturulmuş hazır panolar bulunuyor. Spesifik olarak uğraştığınız bir işiniz varsa (Tasarım, Pazarlama vs.) sizin için oluşturulmuş kullanışlı panolar bulabilirsiniz.
Anasayfa kısmında, panolara ve kartlara en önemli aktiviteleri ve değişikleri özet bir şekilde görebiliyorsunuz.
Sağ en üst köşede ‘+’ yazan yere tıklayarak pano ekleyebilirsiniz. Zil işaretine tıklayarak gelen bildirimleri görebilirsiniz. Profil fotoğrafınıza tıklayarak profil ayarlarınıza erişebilirsiniz. En sağda bulunan somon işareti ayarlar kısmıdır.
Pano
Trello’yu Trello yapan noktaya hoş geldiniz. ‘Yeni pano oluştur’ tıkladığınız zaman aşağıdaki görüntüdeki sayfaya benzer bir sayfayla karşılaşacaksınız.
Ekranın üst kısmında böyle bir ekran çıkacaktır. Burada oluşturacağınız panoya başlık ekleyebilirsiniz. Panonun arka plan resmini veya rengini değiştirebilirsiniz. Ayrıca, hızlıca var olan bir takımı ekleyebilir, panoyu kimlerin erişebileceğini seçebilirsiniz. Şimdilik sadece isim yazıp panonuzu oluşturun.
Panolar, sütunlara bölebileceğiniz mantar panolarla aynı mantığa sahiptir. Tüm işlerinizi bu kısımda, listeler ve liste içinde bulunan kartlar aracalığı ile takip edebilirsiniz.
Öncellikli olarak panonuza liste eklemeniz gerekiyor. İlk pano oluşturduğunuzda ekranınız (panonuz) boş gözükecektir.
‘+ Liste Ekle‘ diyerek panonuza liste ekleyebilirsiniz. Benim en sık kullandığım listeler yöntemi (görüldüğü gibi), ‘Geri Bildirim, Yapılacaklar, Yapılıyor ve Yapılanlar‘dır.
Listeler
Listeler, panoya eklenen kartların bulunduğu yapılan işin aşamalarını gösteren sütunlardır. Bu sütunlara, kartlar ekleyerek iş takibi yapılır.
Kart
Trello‘nun en küçük ve en temel yapı taşı denilebilir. Kanban örneğinde verilen örneğe benzer şekilde yapışkan kağıtlar olarak örneklendirebilir. Tüm iş kartlar aracılığıyla eklenir ve takip edilir.
Kartlara;
- Görev
- Açıklama
- Yapılacaklar Listesi
- Üye ve birçok şey
ekleyebilirsiniz.
Diyelim ki SEO üzerine bir blog açtınız. Yazı işlerinizi takip etmek istiyorsunuz.
İlk olarak Yazılar adı altında bir pano açabilirsiniz. Daha sonrasında ‘Yazılacaklar, Yazılıyor, Yazıldı‘ adı altında liste oluşturabilirsiniz. İlk yazınızın ‘SEO nedir?‘ olduğunu varsayalım.
Kart oluşturduğunuz zaman kart görünümü yukarıdaki gibi olur. Bu karta, ekip veya başka birini ekleyince onun kartta yaptığı değişikleri bile görebilirsiniz.
Özet
Trello hem basitliği ile hem işlevselliği ile bugün en popüler yönetim araçlarından biri haline geldi. Hem kişisel hayatınızda hem projelerinizde hatta aile yaşantınızda bile bu uygulamayı kullanabilirsiniz.
İlerleyen zamanlarda daha detaylı bir şekilde; ekip eklemeyi, en çok karşılaşan sorunların neler olduğunu ve daha efektik kullanmayı nasıl yapacağınızı anlatmayı planlıyorum.
Yazarın Not: Bu makale yayınlandığı platformun (internet) doğasına uygun olarak gerekli görüldüğü zamanlarda güncellenecektir.
Sizde fikirlerinizi yorum bırakarak blogumun ve yazının gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
🙂