SEO nedir?

Aklınıza bir soru mu takıldı, ilk olarak ne yapardınız? Haber mi okumak istiyorsunuz, gazete bayiisine mi koşardınız? Arabanız mı bozuldu, cüzdanınızda taşıdığınız kartlarda tamirci numarası olup olmadığını mı kontrol ederdiniz? Artık bunlara gerek yok dediğinizi duyar gibiyim.

Muhtemelen yakınızda bulunan akıllı bir cihaz aracılığıyla (internette bağlı olmak şartıyla) istediğinize anında ulaşırdınız. Peki bu soruların cevaplarını nerede ve nasıl bulurdunuz? Günümüzde bu soruların cevaplarına hızlı bir şekilde ulaşmak için herhangi bir arama motorunda ‘arama yapmak‘ fazlasıyla yeterli.

Sizin için bu soruyu yanıtlayan ”Google, Yandex, Bing, DuckDuckGo vb.” web siteleri bulunur.

Bunların genel adı ise Arama Motorudur. Bu siteler, belli algoritmalarla diğer web sitelerini tarar, sorduğunuz sorular (anahtar kelimeler) ile eşleştirerek, size en iyi sonucu sunmaya çalışırlar, çoğu zaman ise başarılır olurlar.

Aslında ortalama bir internet kullanıcısıysanız, yaptığınız aramaların büyük bir başarı oranı ile önüze geldiğini farkına varmışsınızdır. Bu aramaların önünüze sunuluş şekillerinin ve sıralamasını etileyen şey SEO (Search Engine Optimization) kavramı, yani arama motoru optimizasyonudur.

Peki SEO tam olarak nedir?

SEO Tanımı

SEO nedir
SEO nedir

SEO (Search Engine Optimization), Türkçe karşılığı ise Arama Motoru Optimizasyonudur. Organik arama sonuçlarında iyileştirmelerle sıralama yükseltmeyi amaçlar.

Amaç; arama motorlarından daha fazla ziyaret çekebilmek için, arama motoru algoritmalarına uygun bir şekilde, web sitesi üzerinde düzenlemeler yaparak, belirli anahtar kelimeler üzerine içerik üreterek, web sitesinin referanslarını artırarak, web sitelerinin görünürlüğünü, organik arama sonuçlarında artırmaya çalışmaktır.

Daha iyi anlaşılması amacıyla Arama Motoru, Anahtar Kelime, Arama Sonucu Türleri, Algoritma kavramlarının açıklanması gerekiyor.

Arama Motoru nedir?

Arama Motoru
Arama Motoru (Google)

Arama motoru, internet kullanıcısı tarafından gönderilen arama sorgusuna (anahtar kelime) göre veritabanındaki sonuçları arayan çevrimiçi bir araçtır.

Arama Motorları belirli kurallara göre web sitesini veritabanına ekler ve belirli değerlendirmelere (algoritmalara) bağlı kalarak, sonuçları sıralayıp arama yapan kullanıcıya sunarlar.

Google, Bing, Yandex ve Yahoo dünyanın en fazla kullanılan arama motorlarıdır.

Sonuçlar genellikle anlamsal olarak arama sorgusuyla (anahtar kelime) eşleşen web siteleri olduğu kadar görseller, video hatta konum bile bu listeye dahil edilebilir.

Anahtar Kelime nedir?

Arama Sorgusu
Arama Sorgusu

Arama motorlarının bellirli kurallara göre, web sitelerini arama sorgularıyla eşleştirdiğini ve kullanıcı aramasına en uygun eşleştirmeyi yaparak, sıraladığını öğrenmiştik.

Arama sorguları bir anlamda anahtar kelimelerdir.

Anahtar Kelime, sayfanızdaki veya gönderinizdeki içeriği en iyi açıklayan kelime veya kelimeler bütünüdür.

İki farklı bakış açısıyla örnek vermek çok daha açıklayıcı olacaktır;

  • İçeriği üreten açısından Anahtar Kelime, yazının konusunu en temel anlatan ”kelime veya kelimeler”dir.
  • Arama Motorunda arama yapan açısından Anahtar Kelime, istediğini bulmak için kullandığı ”kelime veya kelimeler”dir.

Dijital Pazarlama nedir? içeriğini üreten biri için ”Dijital Pazarlama” anahtar kelime olacaktır. Aynı şekilde arama motorunda Dijital Pazarlama nedir? diye aratan birisi için de ”Dijital Pazarlama” anahtar kelime olacaktır.

Arama Motorları (genellikle!), anahtar kelimeleri varyasyonlarıyla size sunarlar. Aynı örnek üzerinden gidersek ”Dijital Pazarlama” araması yaptığınız zaman sadece tam yazdığınız gibi değil, önüne ve arkasına hatta benzer anlamlı sonuçları bile sunabilir.

Anahtar Kelime Varyasyonları
Anahtar Kelime Varyasyonları

Örnek: Yukarıda bulunan”Dijital Pazarlama” araması sonuçlarının, ekran görüntüsünde anahtar kelime varyasyonlarını görebilirsiniz. Bunların hepsi ayrı bir anahtar kelimedir. Hatta saçma bir arama sorgusu, arama motoru algoritmasına göre en yakın anlamlı anahtar kelimeyle eşleştirilir.

Arama Motoru Sonuç Sayfası (SERP) nedir?

Arama Sonuclari Sayfasi
Arama Sonuçları Sayfası Örneği

Arama Motoru Sonuç Sayfası, (İngilizce, Search Engine Results Pages, kısaca SERPs), herhangi bir arama motorunda anahtar kelimeyi yazıp arattığınızda karşınıza çıkan sonuç listesinin ismidir. (Kaynak)

Arama Sonuç Sayfasında sergilenen sonuçlar en temelinde iki çeşide ayrılır.

  • Ücretsiz (Organik) Arama Sonuçları
  • Ücretli Arama Sonuçları

Ücretsiz (Organik) Arama Sonuçları

Ucretsiz arama Sonuclari
Ücretsiz Arama Sonuçları (Organik Sonuçlar)

Ücretsiz Arama Sonuçları, herhangi bir ücret ödemeden, arama motorlarında web sitenizin ve sayfalarınızın bulunduğu arama motoru sonuç sayfasıdır.

Bu sonuçlarda gözükmek için SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) çalışmalarının eksiksiz yapılması gerekmektedir.

Çalışmalar ne kadar iyi yapılırsa, sıralamanız o kadar üste olacak ve kullanıcılar tarafından görünürlüğünüz artacaktır. Bu durum doğrudan web sayfanıza, doğal yollardan ziyaret (trafik) getirecektir.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), temel olarak bu sonuçlarla ilgilidir.

Ücretli Arama Sonuçları

Ucretli Arama Sonuclari
Ücretli Arama Sonuçları

İsminden de anlaşılacağı gibi Ücretli Arama Sonuçları bir çeşit arama motoru reklamıdır.  Bu sonuçlarla Ücretsiz Arama Sonuçlarından görünürde ayıran en temel iki fark vardır; ücretlidir ve yanlarında reklam (ekran görüntüsünde gözüktüğü gibi)  yazmasıdır.

Yapı itibari ile herhangi bir çalışma yapmadan belirli ücretler (genellikle tıklama başına ücretlendirilir) arama motoru sonuç sayfasında gösterilirler. Kendine has dinamikleri vardır.

Not: SEO çalışmaları bu sonuçlarla alakalı değildir.

Algoritma nedir?

algoritma
Algoritma

Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol. (Kaynak)

Daha yalın ifadeyle algoritmalar, bir çeşit kurallar ve bunlara verilen yanıtlar bütünüdür. Basit düşünelim, bir sorunun cevabı ”Evet veya Hayır” olsun. Her evet denildiğinde 1 puan, her hayır denildiğinde 0 puan alınsın.

Arama Motorları, web sitenizi bazı özel araçlar (örümcekler) aracılığı ile tarar ve sorular sorarlar. Sayfanın başlığı var mı? Cevap evetse 1 puan alırsınız. Yazının başlığı 30-60 arası harften oluşuyor mu? 1 puan alırsınız. Ne kadar çok puan toplarsanız, sıralamada üst sıralara doğru çıkarsınız.

SEO çalışmaları bu puanları yükseltme işidir. Tabii ki bu iş bu kadar kolay değildir. Aynı anahtar kelime için sıralamada yükselmeye çalışan birçok web sitesi olacaktır. Arama motorları için problem, web sitelerinin nasıl adaletli bir şekilde sıralayacağıdır.

Bu durum karşısında arama motorları sürekli algoritmalarını geliştirmek zorunda kalırlar. Her geliştirme, algoritmaların anlaşılmasını daha çok karmaşıklaştırır. Algoritmalar sadece web sitesinden gelen sinyalleri yorumlamaz, web sitesinin dışında gelen sinyalleri (sosyal medya, diğer web siteleri vs.) yorumlar.

Peki bu sinyalleri kimler arama motoruna bildirir? Bunu cevabı arama motoru örümcekleridir.

Örümcek (Spider veya Crawler) nedir?

Arama motorlarının, web sayfalarını veritabanına eklemek için kullandıkları yazılımlara denir. Bu yazılımlara Web Spider (Örümcek) veya Web Crawler (Emeklemek veya Yavaş İlerlemek) olarak isimlendirilir.

Bu yazılımlar, belirli aralıklarla web sayfalarını ziyaret eder ve web sayfasıyla alakalı bilgileri toplar. Bu topladığı bilgileri, arama motorlarının veritabanına ekler ve belirli aralıklarla günceller.

SEO Türleri

En temel hatlarıyla SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), ikiye ayrılır;

  • Sayfa İçi SEO (On Page SEO)
  • Sayfa Dışı SEO (Off Page SEO)

Sayfa İçi SEO

Sayfa içi SEO nedir?
Sayfa içi SEO nedir?

Sayfa İçi Arama Motoru Optimizasyonu, arama motorları ve kullanıcılar için web sayfası içeriğinin ve yapısının optimize edilmesidir.

Bir web sitesinin, kod yapısı dahil içinde bulunan yazı, resim vb. içeriğinin, hem siteye gelen ziyaretçi için hem arama motorları için iyileştirilmesi ve geliştirilmesidir.

Sayfa İçi Optimizasyon genellikle;

  • Domain,
  • Sunucu,
  • Tema, Mobil Uyumluluk ve Hız,
  • Sayfa Başlıkları, Sayfa Açıklaması ve URL Yapısı,
  • İçerik Kalitesi ve Uyumluluğu (Resim, Yazı) ile ilgilidir.

Sizin İçin Önerilen Makale: Sayfa içi SEO (On Page SEO) nedir?

Not: Sayfa İçi Arama Motoru Optimizasyonu, tamamen sizin kontrolünüz dahilindedir. Çünkü yönettiğiniz web sayfasıyla ilgili teknik ve içerik çalışmalarıdır.

Sayfa Dışı SEO

Sayfa disi seo nedir
Sayfa Dışı Seo Nedir?

Sayfa Dışı Arama Motoru Optimizasyonu, web sitenizin sıralama faktörleri için, web sitenizin referanslarının,

  • Alaka düzeyinin,
  • Güvenilirliğinin,
  • Otoritesinin,

optimize edilmesidir.

Bu referanslar (genellikle!), başka sitelerden gelen referanslarla gerçekleşir. Bu referanslar (yine genellikle!) link vasıtasıyla verilir. Sitenize referans veren sitenin güvenirliliği, alaka düzeyi ve otoritesi ne kadar iyiyse sitenize verilen bu referansın değeri o kadar yüksektir.

Örnek: Dijital Pazarlama üstünde bir web sitenizin olduğunu düşünelim. Dijital Pazarlama nedir? yazısı yazdınız. Sizin bu yazıda Google’u referans göstermenizden çok Google’un Dijital Pazarlama nedir? içeriğinde sizden (sayfanızdan veya yazıdan) bahsetmesi çok daha önemlidir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta bu olayın hem alakalı hem güvenilir kaynaktan hem otoritesi olan bir kaynaktan gerçekleştiğidir.

Basitçe SEO Nasıl Çalışır?

SEO nasil calisir
SEO Nasıl Çalışır?

Arama Motoru Optimizasyonu, Sayfa İçi ve Sayfa Dışı çalışmaların birleşiminden oluşur. Her taraf eşit derece önemlidir.

Sayfa İçi Optimizasyon ne kadar iyiyse, kullanıcı deneyimi o kadar artacaktır. Sayfalarınızı ziyaret eden kullanıcılar daha fazla zaman geçirecektir. Ayrıca arama motorları sayfalarınızı daha iyi analiz edecek ve sizi daha iyi sıralara yükseltecektir.

Sayfa Dışı Optimizasyon ne kadar iyiyse, başka siteler üzerinden ziyaretçiler sitenizi çok daha fazla keşfedecektir. Bu durumda web sitenizin trafiği artacaktır. Arama motorları bu referansların; ilgili, güvenilir ve otoriter olmasına göre sizi sıralamalarda yükseltecektir.

Anahtar Kelime
Anahtar Kelime Örneği

Ayrıca SEO stratejileri anahtar kelimeler etrafında şekillenir. Sayfa İçi çalışmalarda domain seçiminden tutun yazıda kullanılan resimlerin etiketleri bile bulunduğunuz sektör veya sitenin konsepiyle alakalı olmalı ve temel anahtar kelimenizi içermelidir.

Sayfa Dışı çalışmalarda gelen referanslar, sizin anahtar kelimenizle ne kadar ilgiliyse o kadar iyi olacaktır. Bu referansın geldiği yerler, sizin yükselmeyi istediğiniz anahtar kelimeleri içermeli ( kısacası alakalı olmalı), hem anahtar kelimeniz hakkında ve genel anlamda güvenilir ve yine anahtar kelimeniz hakkında otoriter olmalıdır.

Örnek vermek soru işaretlerini kaldıracaktır.

Dijital Pazarlama Stratejisi üzerine hizmet verdiğiniz bir web siteniz olsun. Dijital Pazarlama Stratejisi üzerine uzman ve güvenilir web sitesi sizi referans gösterirse değerli olur.

Siz Dijital Pazarlama Stratejisi hakkında hizmet verirken, Tenis hakkında kurulmuş, tenis üzerine otoriter bir web sitesinin Tenis nedir? yazısınde size refrans olarak göstermesi daha az katkı sağlayacaktır.

SEO Neden Önemli?

SEO’nun (Arama Motoru Optimizasyonu’nun) en temel katkısı, web sitenizin keşfedilebilirliğini artırması olacaktır. Bu optimizasyonlar ne kadar iyi yapılırsa, arama motorlarında istenilen sıralamalara (anahtar kelimelerde!) ulaşılabilir.

arama-motorlari-istatistikleri
Arama Motorları İstatistikleri

Dünyanın en büyük Arama Motoru olan Google ( arama motoru pazar payının yüzde 92’sine sahiptir), SEMrush ve  We Are Social’ın yürüttüğü araşatırmada aynı zamanda dünyanın en çok ziyaret edilen web site olarak görülüyor. Yine araştırmaya göre Google için toplam kullanıcı ziyaret sayısı yaklaşık olarak 105 milyardır.  (Kaynak)

105 Milyar defa kullanılan bir platformda görünür olmanın uzun ve kalıcı yolu SEO yani Arama Motoru Optimizasyonundan geçiyor. Arama Motoru Optimizasyonunu ne kadar iyi yaparsanız bunlara bağlı olarak sitenizin bulunurluğu artacak, daha fazla kişi web sitenizi ziyaret edecek hatta sattığınız bir ürün veya hizmet varsa bunların satışları bile artacaktır.

Dijital Pazarlama ve SEO

Dijital Pazarlama nedir?
Dijital Pazarlama nedir?

Dijital Pazarlama açısından SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) çok önemlidir. Dijital Pazarlama açısında işini online platforma taşıyan çoğu işletmenin, en büyük hedefi ürün veya hizmet satışlarını artırmaktır.

Bunu yapmanın en önemli yolunun alakalı kitleye kendine ulaştırabilmekten geçmektedir. İşletmelerin web sitelerini online tüketiciye ulaşmada kullandıkları en temel araç olduğu düşünülerse, web sitelerinin görünürlüğü (ziyaret edilme sayısı), işletmeler için kritik önem taşımaktadır.

SEO bunun en kilit kavramıdır ve Dijital Pazarlama açısından çok fazla kullanılan yöntemlerden biridir.

Sizin için önerilen makale: Dijital Pazarlama nedir?

– Yazının Sonu –

Yazarın Not: Bu makale yayınlandığı platformun (internet) doğasına uygun olarak gerekli görüldüğü zamanlarda güncellenecektir.

Sizde fikirlerinizi yorum bırakarak blogumun ve yazının gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

🙂

Avatar for Umut R. Kirman
Author

Merhaba Ben Umut, Bildiklerimi paylaşmak ve kendi kişisel markamı geliştirmek için umutkirman.com kurmaya karar verdim.

Yorumlar