İçerik
Dijital Pazarlama Stratejisi nedir?
Markanızı online dünyada büyütmek istiyorsanız her şeyden önce bir dijital pazarlama stratejisine sahip olmanız gerekiyor. Dijital pazarlama stratejisi, web sayfalarınıza veya sosyal medya hesaplarınıza, değer yaratan trafik çekip, potansiyel müşteri kazanmanızı amaçlar.
Teknolojinin etkilediği modern iş dünyasında, iyi anlaşılmış ve güçlü oluşturulmuş dijital pazarlama stratejisi, kritik öneme sahiptir. İyi anlaşılmamış ve güçlü bir şekilde oluşturulmamış strateji, pusula kullanmadan okyanusa açılmaya benzer.
Dijital Pazarlamanın Stratejisinin Tanımı
Dijital Pazarlama Stratejisi, işletmenizin dijital pazarlama bileşenlerini kullanarak, pazarlama hedeflerine nasıl ulaşacağını belirleyen plandır ve dijital pazarlama kanalları (bileşenleri) aracılığıyla, kuruluşunuzun belirli hedeflere ulaşmasına yardımcı olur.
Bilgi: AMA‘ya göreyse Dijital Pazarlama Stratejisi, belirli pazarlama hedeflerini belirleme sürecidir.
Online stratejiniz, iş hedeflerinizin neler olduğuna ve öncelik sırasına göre belirlenir. Bu hedefler belirlendikten sonra, bunlara ulaşmak için dijital pazarlama kampanyaları geliştirilerek yürütülür. Strateji içinde oluşturulmamış dijital pazarlama kampanyaları, kısa ve uzun vadede markanızı zarara uğratmakdan başka bir işe yaramaz.
İyi şeyler yalnızca planlanırsa olur, kötü şeyler kendiliğinden olur. – Philip B. Crosby
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus dijital pazarlama kampanyaları ile dijital pazarlama stratejisi ile karışıtırılmamasıdır. Dijital pazarlama stratejisinden bahsederken, uzun vadeli veya makro bir hedefe ulaşmak için bir ana plandan bahsediyoruz . Kampanyalar ise dijital pazarlama stratejisi içinde daha mikro, kısa vadeli hedeflere ulaşmak için kullanılan özel taktiklerdir.
Not: Kavramlar dilimize İngilizce üzerinden geçtiği için, zaman zaman Digital Marketing Stratejisi, Dijital Marketing Stratejisi veya tam İngilizce hali olan Digital Marketing Strategy olarak kullanılabilir.
Dijital Pazarlama Stratejisi nasıl oluşturulur?
Herhangi bir konu hakkında strateji oluşturmak yavaş gerçekleşen bir süreçtir. En önemlisi, stratejinin oluşumu basamak basamak yapılmalıdır. Dijital pazarlama stratejisi, birçok basamaktan meydana gelir. Bunlar en baştan en sona kadar bir bütünün önemli parçalarıdır.
Kendinizi Tanımlayın
Her markanın bir hikayesi vardır. Online dünyaya açılmadan önce eğer bir hikayeniz, misyonunuz ve vizyonunuz yoksa bunları tanımlayarak işe başlamalısınız. Bu kavramlar bir anlamda, online dünyada insanların sizi nasıl görmesi gerektiğini açıklar.
Bu noktada (en basit haliyle!), misyon ve vizyon belirlemek, stratejinin ileri aşamalarında oluşabilecek birçok soru işaretini ortadan kaldıracaktır. Vizyon ve misyon gibi kritik kavramları belirlemekse, hedeflerinizi belirlerken size rehber olacaktır.
- Misyon: İşletmenin öncelikli sorumluluklarını ve ürettiği / sattığı ürün ve hizmetlerdeki amaç ve gayelerini temsil eder.
- Vizyon: İşletmenin uzun dönemde gerçekleştirmeyi hedeflediği sonuçları ifade etmektedir.
Ürün veya Hizmetlerinizi Tanımlayın
İnternette satacağınız ürünü veya vereceğiniz hizmet, işletmenizin en temel yapı taşıdır. İster muhteşem dijital pazarlama stratejisine sahip olun, ister çok iyi marka bilinirliliğine, vereceğiniz hizmet veya satacağınız ürün beklentileri karşılamıyorsa tüm çaba boşuna olacaktır. Unutmayın ki, bu çabalar dijital tüketiciye ulaşmak için varlar. Sonuç olarak onlar tüketici ve tükettikleri mal veya hizmet kötüyse yapılan çabalar hiç bir işe yaramayacaktır.
Daha sonra ürün ve/veya hizmetlerinizi, müşterilerinizin nasıl görmesini istediğiniz üstüne kafa yorun. Markalar gibi ürünlerinde hikayesi olması, dijital pazarlama stratejinizin işlevselliği için önemlidir. Türketiciler markalarla bağ kurduğu kadar ürünlerle de bağ kurar.
Hedeflerinizi Belirleyin
Hedef: Yapılması tasarlanan iş, amaç. İstenilenlere erişmek için gerekli olan kısa dönemli aşama durumlarını oluşturur.
Dijital Pazarlama dünyasına neden giriyorsunuz? Öncellikli olarak başarmak istediğiniz şey nedir? Bir sonra ki adımınız neler olacak? Bu soruları cevapladıktan sonra hedefinizi ve/veya hedeflerinizi belirleyebilirsiniz. Dijital platformlardan belirli sayıda trafik çekerek, satışlarınızı artırmak genellikle ana hedef sayılır. Bu hedef, bazı markalar için “hedef kitlesini büyütmek” olurken, bazı markalar içinse “bilinirliğini artırmak” da olabilir. Çoğu markaysa birçok hedefi aynı anda kullanır.
Hedef ve/veya hedeflerinizi belirlerken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır. Hedefleriniz;
- Spesifik: Hedef kesin ve net tanımlanmalıdır.
- Ölçülebilir: Hedef ölçülebilir olmalıdır.
- Kabul Edilen: Hedef, müşteriler tarafından kabul edilebilir olmalıdır.
- Gerçekçi: Gerçekleşebilir hedefler olmalıdır.
- Zamana Bağlı: Hedef net bir zaman takviminde erişilir olmalıdır.
Ayrıca, Hedeflerinizi belirlerken bir bütünün parçaları olacağını unutmayın.
Temel Performans Göstergelerini Belirleyin (KPI)
Hedefler belirlendikten sonra, KPI’ların oluşturulması gerekiyor.
KPI, (İngilizce) Key Performance Indicator kavramının baş harflerinin kısaltmasıdır. Türkçe Temel Performans Göstergesi olarak çevrilir.
Anahtar performans göstergesi (KPI), bir markanın hedeflerine ne kadar başarılı bir şekilde ulaştığını gösteren ölçülebilir bir değerdir. Markalar, hedeflere ulaşma başarısını değerlendirmek için KPI’ları kullanır. Eğer hedef olarak, satışlarınızı %20 artırmak olarak koyduysanız, markanızın KPI değeri bu olur. Bu değerin altında bir performans gösterilirse, koyulan hedefte başarısız olunmuş sayılır.
Hedef Kitlenizi Belirleyin
Hedef Kitle: Taktiklerin uygulanacağı, belirli özelliklere göre segmentlere ayrılmış insan topluluğu.
Ürün ve/veya hizmetinizin, kimler tarafından tüketilebileceğini bilmeniz gerekiyor. Ürününüz veya hizmetiniz, spesifik bir kitleye hitap edebileceği gibi çok daha geniş bir hedef kitleyede hitap edebilir.
Hedef kitlenizi belirlerken bazı özelliklere göre gruplandırmak gerekir. Bu işleme segmentasyon denilir.
Basit Tanım: Segmentasyon, hedef kitlenin belirli özelliklere göre ayrılması işlemidir.
- Demografik Segmentasyon: Yaş, Cinsiyet, Gelir Durumu, Din, Dil ve Irk
- Coğrafi Segmentasyon: Ülke, Eyalet, Bölge, İklim
- Davranışsal Segmentasyon: Eğilimler, Tekrarlanan Eylemler, Özellik, Ürün kullanımı ve Alışkanlıklar
- Psikografik Segmentasyon: Kişilik, Tutum, Değerler ve İlgi alanları
Hedef kitleniz segmente edilirken, bir değer üzerinden hareket edilebileceği gibi genellikle birçok değerin karışımından yararlanılır. Örnek vermek gerekirse;
- Türkiye’de yaşayan (Coğrafi Segmentasyon)
- 18-25 yaş arası, erkek ( Demografik Segmentasyon)
- Motorsiklet meraklısı (Psikografik Segmentasyon)
gibi bölümlendirilme yapılabilir.
Bütçe Belirleyin
Dijital pazarlama stratejinizi belirlerken, bu işe ne kadar maliyet ayrılacağını planlamayı ihmal etmeyin. Eğer stratejinizi oluştururken bir bütçe hesabı yapmazsanız, stratejinizin markanıza olan getirisini net olarak ölçemeyebilirsiniz.
Bütçe konusuna sadece parasal yönden bakmayın, bu iş için çalışan insan sayısı, maliyet artırıcı büyük etkenlerden birisidir. Bu strateji etrafında kaç kişi çalışacak, kimlerin görevleri neler ve bu iş için ne kadar zaman harcayacak, hepsinin planı bu basamakta yapılmalıdır.
Veri Toplayın
Markanızı tanımladınız, ürün ve/veya hizmetlerinizi gözden geçirdiniz. Hedeflerinizi oluşturup başarı kriterlerinizi belirlediniz. Bunların kimlere hitap edeceğine karar verdiniz. Artık dijital pazarlama stratejiniz için veri toplamaya başlayabilirsiniz.
Sizden daha önce online dünyaya girmiş rakiplerinizi gözden geçirin. Rakiplerinizin başarılı olduğu ve başarısız olduğu noktaları tespit edin. Ayrıca hedef kitlenizin, nerelerde zaman geçirdiği konusunda online piyasa araştırması yapmayı ihtmal etmeyin.
Kısacası, toplayabildiğiniz kadar veriyi toplayın. Veriler, karar verirken ve geçmişte yaptığınız, görmediğiniz hataları görmenize yardımcı olur.
Dijital Pazarlama Kanallarına Karar Verin
Hedef kitlenizin en fazla aktif olduğu dijital pazarlama kanalları (bileşenleri), sizin bulunmanız gereken en önemli bileşenlerdir. Yapılan en büyük yanlışlardan birisi de çoğu marka, her pazarlama kanallını kullanmak ister. Hedef kitlenizin nerede olduğunu iyi analiz etmezseniz böyle hatalara düşme olasılığınız artar.
Dijital Pazarlama Kanalları genel hatları itibariyle şunlardır;
- SEO (Arama Motoru Optimizasyonu): Türkçe karşılığı arama motoru optimizasyonudur. Web sitelerinin optimize edilip arama motorlarında görünürlüğünü artırmayı amaçlar.
- SEM (Arama Motoru Pazarlaması): Türkçe karşılığı arama motoru pazarlamasıdır. Ücretli arama sonuçlarında (arama motoru reklamları) yüksek sıralama elde etmeyi amaçlar.
- İçerik Pazarlaması (Content Marketing): Hedef kitleye ulaşmak için içerik planlama, oluşturma, paylaşma ve/veya yayınlama sürecidir.
- E-Posta Pazarlaması (E-Mail Pazarlaması): Ürünlerinizi ve/veya hizmetlerin tanıtmanın, satmanın; yeni müşterilerle ilişkiler kurmanın, müşteri sadakatini pekiştirmenin ve müşterilerinizden değerli geri bildirim almak için e-postaların kullanmasıdır.
- Sosyal Medya Pazarlaması: Satışları artırmak, web sitesi trafiğini artırmak ve kitlenizle bağlantı kurmak için sosyal medya platformlarının kullanılmasıdır.
- Affiliate Marketing: başka web sitelerinin ürünlerinizi veya hizmetleriniz tanıtmak için komisyon aldığı genellikle satış performansına dayalı bir dijital pazarlama türüdür.
- Native Advertising: Yayınlandığı web sitelerinde veya sosyal medya platformlarında, Sponsorlu Yayınlar, Tanıtılan Hikayeler veya Sizin için Önerilenler gibi başlıklara sahip olup, reklam olmayan içeriğin yanında çıkan reklamlardır. Sık kullanılan bir online pazarlama türüdür.
- Inbound Pazarlama (İçeri Doğru Pazarlama): Ürün ve hizmetlerinizi, potansiyel müşterile ulaştırmak yerine, ürettiğiniz içerikle çeşitli kanallar üzerinden, potansiyel müşterilerin sizi bulması ve etkileşime geçmesini hedefleyen online pazarlama türüdür.
- Influencer Pazarlaması (Influencer Marketing): Dijital medya kanallarında kitleleri etkileme gücü olan, takipçileri tarafından otorite olarak kabul edilen kişilerin, hitap ettiği kitlenin satın alma davranışlarını etkileme üzerine yoğunlaşan bir pazarlama türüdür.
- Viral Pazarlama: İlgi çekici içeriğin, internet ortamında, doğal bir şekilde hızlıca yayılmasını sağlayarak, satışları ve tanınabilirliği artırma şeklinde tanımlanabilecek dijital pazarlama türüdür.
Eğer hedef kitleniz, e-posta kullanmayı tercih etmiyorsa, e-posta pazarlaması üzerine kafa yormanız ve bütçe ayırmanız gerekemeyecektir. Yine markanızın sektörüne göre bu durum değişebilir. Eğer ilaç sektöründeyseniz, sosyal medyaların çoğu sizin için anlam ifade etmeyebilir. Dijital pazarlama bileşenlerini seçerken bu gibi senaryoları unutmayın.
Kampanyalarınızı Oluşturun
Kampanyalar, hedefler özelinde belirlenir. Hedeflerinizi düzgün belirlediyseniz, her bir hedef için ana kampanya oluşturun. Hedeflerinizden birisi “bilinirliği” artırmak üzerineyse, kampanyanız bu hedef doğrultusunda olmalıdır ve kampanyanız olabildiğince fazla insana ulaşmak üzerine kurgulanmalıdır.
Bu aşamada dikkat edilmesi gereken bir husus var. Kampanya ve/veya kampanyalarınızı, seçtiğiniz dijital pazarlama kanallarının dinamiklerine göre şekillendirin. Her dijital pazarlama kanalı (bileşeni), kendine has dinamiklere sahiptir. Kampanyanızı hepsine aynı şekilde sunarsanız, başarısızlık normal bir sonuç olacaktır.
Bir bütünün parçası gibi olan, dijtal pazarlama kanallarına özgü kampanyalar geliştirmek, markalar açısından çok daha işlevseldir.
Test ve Optimizasyon
Her şeyiniz hazır, hemen dijital pazarlama stratejinizi uygulamak istiyorsunuz. Kendiniz veya ekibinizle, uygulamaya başlıyorsunuz ve aradan birkaç gün geçiyor, birçok sorunla karşılaşıyorsunuz.
Ne kadar iyi bir digital pazarlama stratejisi oluşturmuş olursanız olun, gözden kaçırdığınız şeyler mutlaka olacaktır. Bunun önüne geçebilmek için stratejinizi tam olarak uygulamadan önce, daha kapalı bir hedef kitle üzerinde test edin. Böylelikle gözünüzden kaçırdığınız noktaları erkenden farkına varma şansı elde edeceksiniz.
Dijital pazarlama Stratejisi oluşturmak tek seferlik bir olay değildir. Oluşturduğunuz strateji aslında yaşayan bir varlık gibidir. Her canlı gibi bakıma ihtiyacı vardır. Oluşturduğunuz kampanyalardan gelen verileri değerlendirip iyileştirilmelisiniz.
Dijital pazarlamacının belkide en çok zaman ve enerji harcayacı kısım burasıdır: Günlük gelen verileri alıp, geçmiş verilere göre analiz edip, gelecekteki değişimleri tahminleyerek sürekli iyileştirme yapılması (optimize edilmesi) gerekir. Böylelikle Dijital pazarlama stratejisi çok daha uzun ömürlü olur, verimliliği artar ve işletmenize maksimum kârı getirir.
Yinede Dijital Pazarlama Stratejisi bir canlı gibi ömre sahiptir; Doğar, büyür, gelişir ve ölür. Her ne kadar uzun soluklu muhteşem bir dijital pazarlama stratejisine sahip olursanız olun, zamanla belli bölümleri hatta tamamı bile işlevsiz hale gelebilir.
Bu durumda yapılabilecek tek şey geçmiş verilerinize ve kendi deneyimlerinize dayanan yeni bir Dijital Pazarlama Stratejisi oluşturmaktır.
Dijital Pazarlama Stratejisine neden önemlidir?
Çabuk değişen online dünya, yarattığı fırsatlar kadar birçok marka için fazlasıyla kaotiktir. Dijital pazarlama stratejisi bu kaotik durumu kontrol altında tutmanıza yarar. Dijital pazarlama strateji, kaotik online dünyadaki en büyük haritanızdır.
Verimlilik
Dijital pazarlama strateji, bir planlamayla inşa edilir ve yapılacak çalışmalar daha önceden kurgulanır. Toplanan verilerle birlikte test edilen dijital pazarlama stratejisi, ileride çıkabilecek sorunların önüne geçer. Bu durum markanız için verimliliğinizi artırır.
Veri Tabanlı
Dijital pazarlama stratejisi, internet teknolojisinin getirdiği avantajları bünyesinde barındırır. Bunlardan birisi veri toplama, diğeri veri etrafında oluşturulma özelliğidir. Online dünyanın sağladığı avantajlar sayesinde somut verilerle inşa edilen strateji, ayaklarınızın yere basmasını sağlar. Markanız adına çok daha somut kararlar almanıza sebep olur.
Kontrol Edilebilir
Online dünyada kullanılan araçlar statik değil, dinamik yapıdadır. Dijital pazarlama stratejisi uygulanmaya başlandığı andan itibaren etkileri anlık olarak takip edilebilir ve gerektiğinde değişiklik yapılabilir.
Maliyet
Önceden planlama yapmak ileride çıkabilecek ekstra maliyetleri azaltır. Doğru oluşturulmuş dijital pazarlama stratejisi, ekstra maliyetlerin önüne geçer.
Özet
İnternet ortamı yapısı gereği kaotiktir. Çok fazla ana ve ara değişkeni içinde barındırır. Bugün popüler olan bir şey yarın unutulabilir. Bu gibi durumların önüne geçmek markalar için kritik derecede önemlidir.
Siz de online dünyaya açılmadan önce üzerine kafa yorulmuş bir dijital pazarlama stratejisine sahip olmalısınız. Aksi taktirde markanız zarara uğrayacaktır. Dijital Pazarlama stratejisi, olabilecek sorunların maksimum derecede önüne geçmenize sağlar.
Peki sizin için Dijital Pazarlama Stratejisi nedir? Nasıl bir yol izlenmelidir. Sizde fikirlerinizi yorum bırakarak blogumun ve yazının gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Bu makale yayınlandığı platformun (internet) doğasına uygun olarak gerekli görüldüğü zamanlarda güncellenecektir.
🙂